• Specialist in biologische wijnen
  • Kleinschalige producenten
  • Geen verzendkosten vanaf € 100

Greco di Tufo iconische wijn uit het het achterland van de Vesuvius

Door Artisan Wines op 23-05-2025

In 79 na Christus kwam de Vesuvius tot uitbarsting. De aswolk die naar het oosten dreef zorgde in Irpinia, het achterland van Napels, voor één van de meest iconische witte wijnen van Zuid-Italië: Greco di Tufo. Afgelopen week bracht Antonio Cefalo van het wijnhuis I Capitani een bezoek aan Nederland. Samen met Antonio lieten wij diverse klanten kennismaken met zijn unieke wijnen. 

De Greco di Tufo is gemaakt van Greco-druiven, aangeplant op de vulkanische rotsblokken rondom Tufo. De vulkanische ondergrond icm de relatief hoger gelegen wijngaarden in Irpinia geven de Greco di Tufo zijn unieke smaakprofiel.

Antonio Cefalo over zijn Greco di Tufo

“Greco is een relatief compacte druif. Dit zie je ook aan de kleur die vrij intens is vanwege het extract. Omdat het hier altijd een stuk frisser is dan aan de kust met grote temperatuurverschillen rijpt de Greco hier een stuk trager en oogsten wij relatief laat. Dit zorgt voor een uitstekende balans in de wijnen uit onze regio.”

Fiano di Avellino en Taurasi

Naast de Greco di Tufo worden in het achterland van Napels nog twee heel interessante wijnen gemaakt: Fiano di Avellino en Taurasi.

De Fiano kenmerkt zich door zijn rustieke karakter met kruidige aroma’s en impressie van balsamico en hazelnoot. Een unieke smaak die je nauwelijks aantreft bij andere wijnen, maar veel wijnliefhebbers weet te verrassen.

Barolo van het Zuiden

De Taurasi is een zeer krachtige rode wijn gemaakt van 100% Aglianico-druiven. De wijn wordt ook wel de “Barolo van het zuiden” genoemd, mede vanwege het grote bewaarpotentieel. 

Toch heeft Taurasi een ander smaakprofiel volgens Antonio: “Barolo is gemaakt van Nebbiolo en is meer delicaat. Taurasi heeft niet alleen meer zuren, maar ook meer kruidige tonen die iets weg hebben van de Sagrantino in Montefalco. Daarom heeft Aglianico voldoende rijping nodig, zowel aan de wijnstok als in de kelder om tot een goede balans te komen.”

Vriendelijke ontvangst

Die balans mochten we afgelopen week ook terugproeven in de wijnen van I Capitani. Met dank aan Pepe Cappellano van Sala Federico, Tim Mucca van La Passione, Ciano Raimondi van Raimondi's Villa Rozenrust, Matteo van Ristorante VaBene, Lucien Bishambar van Wijnklas en Stefano Campailla van La Zia Maria voor de vriendelijke ontvangst en smaakvolle creaties!